Micro/macro

Vorige week organiseerden de Groningse studenten in economie, business en management hun jaarlijkse congres. Ik was gevraagd iets te komen vertellen over het thema, ‘New Economic Thinking’.

Dat is er genoeg. Het belang van geluk en niet slechts geld; de doorwerking van breinwetenschap in gedragsmodellen; hoe mondiale waardenketens de handelstheorie veranderen; en recente twijfels over de zegeningen van globalisering, kapitaalstromen en de concentratie van rijkdom. Er zijn baanbrekende boeken en artikelen over verschenen in het afgelopen decennium. Vernieuwing te over.

Eén deelgebied van de economie schitterde door afwezigheid op het lijstje dat ik op de ochtend van de conferentie nog eens doorkeek: de macro-economie. Miste ik iets, of stond de tijd daar echt stil? Werkloosheid, inflatie en groei worden er nog steeds bekeken vanuit evenwichtsmodellen die twintig jaar geleden ontwikkeld werden. Ze bieden geen enkele houvast bij het stellen en beantwoorden van de belangrijke vragen, is een veelgehoorde klacht. Modellen die realistischer zijn – waarin bijvoorbeeld de complexiteit van het economisch systeem serieus genomen wordt, of waarin financiële effecten voluit meedoen – komen in de macro-economische toptijdschriften niet of nauwelijks aan bod. Wie kritisch is, kan er beter wegblijven. Geen opwekkende conclusie.

Er is een ander en hoopvoller gezichtspunt. Macro-economische vragen worden wel degelijk innovatief aangepakt, maar niet in het jargon en de modellen die traditionele macro-economen herkennen. Neem menselijk kapitaal. Meer en betere scholing kan de productiviteit van een economie opkrikken. Economen hebben dus de factor ‘arbeid’ in productiefuncties kunnen kwalificeren, door niet alleen de arbeidzame bevolking maar ook de opleidingsniveaus te meten. Dat was de doorbraak van vijftig jaar geleden.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u mij een persoonlijk bericht sturen? Mail naar s.debeter@gmail.com

Wilt u zich op mijn blog abonneren (wat ik zeer waardeer), dan hoeft u alleen uw emailadres in te vullen en daaronder op 'Abonneren' te klikken.

Laatste berichten