Aanbevolen lectuur

Omdat ik nog niet helemaal tevreden ben over mijn volgende blogpost, doe ik nu iets wat ik al langer van plan was, doch steeds verdrongen werd door activiteiten die dringender leken: een overzicht geven van recente artikelen die ik bijzonder goed vind, en dus een bredere verspreiding verdienen.

Laat ik beginnen met een boek. Het is tenslotte de tijd van Sint-Nicolaas en Kerstmis, dus wellicht is dit een mooi geschenk. Het gaat om het recente boek van Stevo Akkerman, “Het klopt wel maar het deugt niet – de maatschappelijke moraal in het nauw”, Lemniscaat 2016. De auteur is vaste columnist van Trouw op p. 2, vlak boven mijn favoriete strip over Anton Dingemans. Slechts 9,95 euro voor een prachtig boek – met foto’s! – geschreven op basis van interviews met Joris Luyendijk, Paul van Tongeren, Wim van der Meeren van CZ, Jos de Blok van Buurtzorg NL en vele anderen die zinnige dingen zeggen over ‘het amorele universum’ (Luyendijk), de ‘zwarte pest van de 21e eeuw’ (mijn woorden) waar geen lichamelijke slachtoffers vallen maar wel morele en emotionele.

Het eerste artikel dat ik wil aanbevelen, beantwoordt de vraag in hoeverre economen – of de economische wetenschap – verantwoordelijk is voor de financiële crisis en andere economische problemen die onze wereld teisteren. De auteur behandelt de volgende vijf stellingen

1. Economists write to impress each other in a language only they can understand.

2. As an economist, you are encouraged to think outside the box–except don’t!

3. Mainstream economists have next to no knowledge of the schools of thought that did the best job of forecasting the Financial Crisis.

4. Academic inbreeding has led to dysfunctional theories.

5. There’s no incentive to fix those dysfunctional theories

Ik kan in ieder geval verklappen dat Dirk Bezemer van de RuG ruime aandacht krijgt in dit artikel, dat misschien voor sommigen niet zoveel nieuws bevat maar Harvey zet het wel mooi kort en krachtig op een rijtje.

Dirk Bezemer is een van de twee auteurs die een ander lezenswaardig artikel hebben geschreven. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de reële economie, en de financiële sector, door de auteurs aangeduid als de Finance, Insurance and Real Estate (FIRE) economie. Deze twee economische sectoren “must be analyzed as separate but interacting systems, with real estate assets and household mortgage debt at the center of the bubble economy. In section three, therefore, we examine the significance of household debt. In today’s “rentier economy” this represents not real wealth, but a debt overhead. In section four, we discuss the pathologies arising from this overhead: loss of productivity and investment, with rising inequality and volatility.” Stevige kost en het had ook wel iets korter gekund, maar het loont zeker de moeite.

Dat geldt trouwens voor de meeste artikelen op deze blog http://evonomics.com/about/ .

Om misverstanden te vermijden: die gaan niet alleen over de stroming die bekend staat als evolutionaire economie. Vreemd genoeg hoor je over die stroming niet zoveel de laatste tijd, terwijl je zou denken dat de relevantie toeneemt. Zelfs het wenslijst van Rethinking Economics NL besteedt er geen aandacht aan.

Overbodige banen?

Volgens het CBS kent alleen Nederland 2,5 miljoen managers. Het aantal algemeen directeuren is tussen 2004 en 2014 met 63% gestegen. https://decorrespondent.nl/3209/waarom-er-meer-managers-zijn-dan-ooit-ondanks-alle-powerpoints-die-het-tegendeel-beweren/241163685774-c2d4e401

Een recente aflevering van de vaak zeer lezenswaardige blog van Herman van den Bosch gaat over het voortdurend stijgende aandeel van de kosten voor management en staffuncties: in de VS gemiddeld 30% van de salariskosten; ik vermoed dat het in NL hoger is – ik ken een HBO-instelling waar het percentage op bijna 50% ligt!

Hij maakt vooral gebruik van een publicatie van Hamel en Zanini.

Mainstream economen medeverantwoordelijk voor triomf van Trump?

Verder wil ik jullie attenderen op de recente column van Dani Rodrik. Ik was altijd een behoorlijke fan van hem, maar vind zijn boek “Economics rules” nogal teleurstellend, zeker voor iemand van zijn kaliber. Maar deze column is weer klasse! Het laat zien wat een gezonde portie boosheid kan opleveren.

Hij maakt zich boos over zijn collega’s die hem informeel wel gelijk gaven met zijn stelling dat de globalisering te ver is voortgeschreden en dat het ten koste gaat van andere dingen die wij als samenleving belangrijk vinden. Maar openlijke kritiek op globalisering werd vermeden, met als argument dat dit de protectionisten in de kaart zou spelen. Lees waarom volgens hem deze halfslachtige houding grotendeels verantwoordelijk is voor de overwinning van Trump. Het is alleen jammer dat hij dit niet eerder heeft geschreven ………………..

Ter afsluiting een vraag

Mensen en bedrijven met veel vermogen leven voortdurend onder de angst dat inflatie hun kapitaal doet smelten als sneeuw voor de zon. Vooral voorafgaande aan de Financiële Crisis is deze angst voor inflatie en rentestijgingen door financiële handelaren misbruikt om hen allerlei derivaten aan te smeren. Dat zoveel mensen en organisaties daar in zijn gestonken, is dat niet gedeeltelijk toe te schrijven aan die economen die voortdurend hebben voorspeld dat inflatie en rente zouden stijgen: https://www.ftm.nl/artikelen/geinflateerde-reputaties ? Zie ook https://www.ftm.nl/artikelen/het-neanderthaler-monetarisme-van-de-bundesbank 

S. de Beter

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wilt u mij een persoonlijk bericht sturen? Mail naar s.debeter@gmail.com

Wilt u zich op mijn blog abonneren (wat ik zeer waardeer), dan hoeft u alleen uw emailadres in te vullen en daaronder op 'Abonneren' te klikken.

Laatste berichten